Hvad hedder japansk keramik?

Klassisk japansk keramik hedder Wabi-Sabi og enkelt japansk keramik der også er populært hedder Raku-yaki. Det er super flot og inspirerende keramik der er meget andeledes end det vi er vant til her i den vestlige verden, hvor mønstre er lidt mere fremmede.

Der er ofte mange mønstre og de er inspireret af buddhismen, hvorfor det alligevel fremgår enkelt og meget naturligt. Det er også altid keramik malet med en detaljeret præcision, i hvert fald hvis det er ægte japansk keramik.

Der er mange andre japanske keramik former der er af gammel oprindelse, herunder:

  • Arita-yaki (1500-tallet)
  • Hasami-yaki (1600-tallet)
  • Karatsu-yaki (1500-tallet)
  • Koda-yaki
  • Shodai-yaki
  • Koishiwara-yaki (1600-tallet)
  • Onda/-ta-yaki (1700-tallet)
  • Satsuma-yaki
  • Takatori-yaki
  • Tsuboya-yaki

Hvad hedder enkel japansk keramik?

Enkel japansk keramik går under navnet Raku el. Raku-yaki. Kendetegnet ved enkel japansk keramik er at der ofte er tale om små teskåle og andet småt keramik. Udover det er fremstillingprocessen unik.

Fremstillingprocessen foregår ved meget varmning i en glødende ovn. Alt efter glasurtype til farvning er temperatuen mellem 750-1300 grader. Der anvendes traditionelt altid en sort el. rød glasur, men i moderne tid ser man også hvid brugt. Den kraftige varmning finder sted mens glasuren stadig er helt flydende og skaber derfor nogle flotte mønstre ved nedkøling i savsmuld el. vand.

Denne teknik er blevet adopteret ude i verden hvor den er videreudviklet og bruges i andre sammenhæng.

Hvad hedder enkel japansk keramik der er kendetegnet ved sin sorte eller røde glasur?

Denne form for keramik er den samme som nævnt herover, ude i verden Raku og i Japan raku-yaki.

Traditionelt set bruges der kun sort og rød glasur når der er tale om japansk keramik, men i dag er det videreudviklet til også at blive brugt med hvid og teknikken bag japansk keramik bruges i den vidde verden med mange andre farver, men så er der ikke tale om japansk keramik længere.

Hvad kaldes japansk blyglaseret keramik?

Blygaseret keramik er det der også hedder Raku, der altså også er kendt som enkel japansk keramik.

Denne japanske keramik bruges mest til japanske teceremonier i Japan, men her i Danmark og andre vestlige lande er det mere en form for brugskunst el. noget der indgår på andre måder i vores køkken og madvaner, da vi ikke har teceremonier på samme måde.

Hvad kaldes den form for keramik som blev opfundet i Japan i 1500-tallet?

Den form for keramik der lev opfundet i 1500-tallet i Japan hedder Raku el. Raku-yaki i Japan. Det menes at den er blevet opfundet i Kyoto af en der hed Chojiro, hvis efterkommere stadig laver japansk keramik den dag i dag.

Chojiro var en teglmaler af Koreansk oprindelse der havde slået sig ned i Japan i 1500-tallet.

Denne artikel er lavet af Lasse fra Japansk-sodavand.dk. På siden kan du lære alt om japanske sodavand og hvad det er der gør dem særlige i forhold til den sodavand vi er vant til her i Danmark.

Skriv en kommentar